Волонтери готові! Чекаємо чітких сигналів від держави: Анна Мурашенко – про важливість комунікації громадськості та влади.

Як покращити взаємодію громадських організацій, волонтерської спільноти та влади? Які системні зміни впровадити у комунікацію між державою та некомерційними організаціями, щоб якісно допомагати захисникам? 

Про це йшлося під час заходу «Координація: ефективний шлях до системної підтримки постраждалих від війни», який відбувся у Києві. Представники влади та недержавних організацій – благодійних, міжнародних, обговорили формати співпраці та спілкування. Благодійний фонд YOUkraine на заході представляла його засновниця Анна Мурашенко. 

Оксана Жолнович, Міністерка соціальної політики України, зазначила, що державі потрібна допомога волонтерів для підтримки постраждалих від війни та розв’язання їхніх проблем.

Під час заходу визначили, як скоординувати роботу всіх секторів щодо гуманітарної допомоги:

– посилити взаємодію між організаціями, які досліджують надання гумдопомоги;

– збільшити поінформованість громадян щодо можливостей отримання цієї допомоги; 

– підвищити культуру взаємодії, поваги та прозорості при роботі у сфері гуманітарної допомоги;

– знизити рівень забюрократизованості у цій галузі;

– удосконалити законодавчу базу, повʼязану з наданням гуманітарної допомоги.

Волонтери мають бути у кожній робочій групі, де обговорюється допомога постраждалим від війни, упевнена засновниця благодійного фонду YOUkraine Анна Мурашенко. 

“Сьогодні нема відкритої комунікації – волонтери можуть тільки здогадуватись, де вони можуть бути найкориснішими та що від них потрібно. Тому збирають запити на допомогу захисникам та постраждали від війни через власні джерела. І хоча така робота надзвичайно корисна, але в масштабах держави – несистемна. Координація цього процесу і запити мають йти безпосередньо від Міністерства соціальної політики України. Ми уже працюємо, але готові працювати більше, системніше, швидше. Чекаємо чітких сигналів та готові долучитися до розробки такої структури” – говорить Мурашенко.

Участь у заході також взяли: 

  • Ярослав Юрчишин, Народний депутат України, 
  • Надія Савинська, виконавча директорка благодійної організації “Благодійний фонд “Співдія”,
  • Олександр Щербатюк, директор Центру “Соціальні індикатори”,
  • Дарина Толкач, радниця зі зв’язків з державними органами Управління ООН з координації гуманітарних справ в Україні (ОСНА Ukraine).

Організатор заходу  «Координація: ефективний шлях до системної підтримки постраждалих від війни» Аспен Інститут Київ за ініціативи CORE Response за підтримки American Red Cross.

About the Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may also like these