Анна Мурашенко: Реабілітація, зокрема і колишніх полонених, має стати пріоритетом у підтримці військових

Про доступність якісної та ефективної реабілітації для українських військових говорили спеціалісти під час українсько-ізраїльського реабілітаційного саміту. Конференцію у Львові відвідали представники галузі охорони здоров’я з Ізраїлю та  України, а також лікарі-реабілітологи та представники благодійних фондів. Серед спікерів була і Анна Мурашенко – засновниця фонду “YOUkraine”.

Учасники конференції з Ізраїлю ділилися своїм досвідом з українськими колегами, а представники України озвучили актуальні питання реабілітації військових, котрі потребують вирішення. Крім дієвих ізраїльських методів психологічної та фізичної реабілітації обговорювали також досвід протезування і застосування набутих знань в Україні. Увагу приділили і презентації українських ініціатив та проєктів у сфері реабілітації, а також можливості залучення бізнесу та міжнародної підтримки.

Після лютого 2022 потреби військових на фронті набули таких масштабів, до яких не був готовий ніхто. Команда фонду “YOUkraine” зрозуміла, що треба сконцентруватися на забезпеченні захисників на передовій та всебічній підтримці військових. Адже допомога військовим – допомога кожному українцю.

Фонд “YOUkraine” був заснований, щоб отримати юридичний статус і за підтримки партнерів почати активну діяльність. Відмінність нашої організації від інших полягає в тому, що ми не несемо адміністративних витрат, а допомагаємо адресно тим військовим, які перебувають у гарячих точках.

Зокрема надаємо:

–  засоби для первинної медичної допомоги;

–  форму;

–  технічне спорядження (автівки, оптичне обладнання, дрони, приціли);

–  засоби захисту (каски, бронежилети);

–  зігріваючі засоби тощо.

Наразі ми надали військовим допомоги на суму близько 40 мільйонів гривень.

Звичайно, за понад рік з часу повномасштабного вторгнення потреби постійно змінюються. Чимало необхідного надає держава, деякі запити закривають іноземні партнери чи українські благодійники та волонтери. Але одним із вагомих та гострих залишається питання лікування та реабілітації: фізичної, психологічної, соціальної. На жаль, поранених стає все більше. І, будемо відвертими – система не готова.

Саме на цьому акцентувала увагу засновниця фонду “YOUkraine” Анна Мурашенко під час українсько-ізраїльського реабілітаційного саміту. Особливу увагу, на її думку, варто приділити військовополоненим.

«Я особисто спілкуюсь з родинами захисників «Азовсталі», з хлопцями, і з дівчатами, які вийшли з полону. Це ті люди, які звершили надлюдський подвиг – понад 80 днів тримали оборону блокадного Маріуполя. То було пекло. Рік тому понад 2500 тисячі захисників «Азовсталі» за наказом здались у полон. Їм пообіцяли до 4 місяців полону, але понад 2000 наших героїв досі не вдома. Кожен день там дедалі важчий – вони переносять страшні тортури, насилля, саме до них найжорсткіше ставлення», – підкреслює Анна Мурашенко.

Можна лише уявити, які наслідки для їхнього здоров’я матиме перебування в полоні, яке триває вже більше року. Тому питання реабілітації військових, зокрема, колишніх полонених, має бути в Україні одним із пріоритетних – наголошує Анна Мурашенко.

Водночас, згідно з чинним законодавством, звільнені з полону захисники не мають будь-якого спеціального статусу, вони вважаються звичайними військовослужбовцями.

«Це означає, що для них не передбачено додаткової можливості отримати високоякісні медичні обстеження стану фізичного та психічного здоров’я. Такий підхід може стати причиною неналежного подальшого лікуванням. Цей факт демотивує та викликає розчарування у військових. Адже вони мають відчувати шанобливе ставлення та підтримку, а не зневіру», – зауважує Анна Мурашенко.

Не йдеться про звинувачення держави, адже ніхто не був готовий до такої масштабної війни і таких страшних наслідків, додає засновниця фонду “YOUkraine”. Анна Мурашенко переконана – якщо громадяни, представники бізнесу та ГО об’єднаються та заручаться підтримкою держави, то разом можна буде оперативно та якісно вирішити питання реабілітації.

«Обов’язок кожного з нас – допомогти. Сьогодні здолати ворога, а потім – наслідки війни», – такими словами завершила свій виступ на саміті Анна Мурашенко.

Конференцію у Львові організували Ізраїль в Україні – Israel in Ukraine, за підтримки  Embassy of Ukraine in the State of Israel, Центру міжнародного співробітництва Міністерства закордонних справ Ізраїлю (MASHAV), Міністерства здоровʼя Ізраїлю, Міністерства соціального забезпечення та добробуту Ізраїлю та Міністерства економіки та промисловості.

Організатори конференції прагнуть розробити комплексний план фізичної та психологічної реабілітації для українців на основі багаторічного досвіду Ізраїлю.

About the Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may also like these