Роль волонтерської спільноти у реабілітації військовослужбовців та ветеранів війни 

Які особливості має реабілітація колишніх військовополонених? Чому важливо говорити про законодавче врегулювання окремого статусу для захисників, які були у полоні, та які перешкоди є на цьому шляху? Ці питання порушила засновниця благодійного фонду YOUkraine Анна Мурашенко під час круглого столу “Реабілітація військовослужбовців та ветеранів війни: роль волонтерської спільноти у подоланні сучасних викликів”.

Під час заходу, який відбувся в столиці, учасники обговорили наявні практики участі волонтерів у реабілітації військовослужбовців та ветеранів війни. А також шукали спільні рішення для посилення ефективності й доступності реабілітації.

Анна Мурашенко наголосила на важливості законодавчого оформлення статусу для військовополонених. Він не має дублювати статус військовослужбовця. Адже без окремих підходів буде складно рухатися до повноцінної реабілітації тих, хто повернувся з полону та їхніх родин.

«Чинне законодавство недостатньо комплексно регулює питання повноцінного відновлення військовослужбовців, звільнених з полону, що, зокрема, не узгоджується з положеннями міжнародного права. Ось що написано у пояснювальній записці до проєкту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо надання права на звільнення з військової служби та відстрочки від призову під час мобілізації особам, звільненим з полону”. І це дійсно так! – говорить Анна Мурашенко. – Це є великою проблемою як для самих захисників, так і для держави!» 

Для ефективної реабілітації необхідні не тільки практичні можливості (приміщення, фахівці, фінанси та обладнання), але і правильний підхід до кожної з груп військових, які цієї реабілітації потребують. 

«Співпрацюючи з ГО “Жінки зі сталі”, які є близькими та родичками захисників “Азовсталі”, ми чітко побачили, що реабілітація військових і тих, хто пройшов полон, має певні особливості. Це зумовлено в першу чергу морально-психологічним станом звільнених з полону. Це впливає і на подальшу їхню спроможність повернутися до служби, і на їхню здатність адаптуватися до життя у тилу. Саме тому маємо не тільки говорити про практичні напрацювання у самій реабілітації, але і зосередитися на юридичному унормуванні цього процесу», підкреслила Анна Мурашенко.

Під час зустрічі також порушили тему ресоціалізації захисників, їхньої адаптації після повернення. Адже це важлива складова повноцінної реабілітації, де психологічний компонент не менш важливий за фізичний.

Окрім представників громадських та волонтерських організацій у заході також взяли участь представники влади. Зокрема, в. о. Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко, членкиня постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Ірина Никорак та інші. 

Захід організовано Українським незалежним центром політичних досліджень у межах Програми «Спільнодія», яка впроваджується Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і ГО «Разом проти корупції» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

About the Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may also like these