Війна у 2024: потреба в дронах, зміни в законодавстві щодо гумдопомоги та пріоритети в роботі фонду

Благодійний фонд YOUkraine почав підтримувати військових задовго до повномасштабного вторгнення. Але з лютого 2022 року ми масштабували свою діяльність, щоб бути максимально корисними нашим захисникам. І якщо раніше потрібно було буквально все — від спорядження та аптечок, то зараз найбільша необхідність — дрони. За майже два роки від початку повномасштабного вторгнення змінилися не лише запити з передової. Волонтери адаптовуються до нових умов роботи, зокрема, й через зміни в законодавстві щодо ввезення гуманітарної допомоги в Україну. Про все це засновниця благодійного фонду YOUkraine Анна Мурашенко розповіла у новій колонці для видання «Рубрика».

Волонтерський рух нині вже має напрацьовані схеми роботи — отримує запит, збирає кошти, закуповує та передає військовим необхідне. Наш фонд зосереджений на адресній підтримці військових, ми не співпрацюємо з установами чи командуванням частин. Щоб бути впевненими, що наша допомога потрапить саме туди, де в ній справді є найбільша потреба.

Закривати запити стало складніше. І не тому, що люди втомилися, а тому, що зборів стало більше. Люди допомагають передусім своїм рідним, адже чи не в кожній родині на фронті є хтось із близьких.

Значна частина фундаменту волонтерства — бізнес. Бо попри важливість особистих донатів, підприємства мають більшу можливість допомагати. Ми часто закриваємо основні запити завдяки нашим діловим партнерам. Наприклад, ми надаємо квартири українським військовим завдяки будівельній компанії Really Building. Тепер наш фонд відкриває хаб із соціальної адаптації колишніх військовополонених. Це буде простір на базі одного зі збудованих об’єктів, де ветерани просто зможуть збиратися, спілкуватися. І така робота здійснюється теж за підтримки бізнесу.

Нещодавно законодавство щодо ввезення гуманітарної допомоги в Україну знову змінилося. Найбільше дискусій довкола пункту про кінцевого отримувача допомоги. На практиці це часто неможливо чітко визначити, адже запити постійно змінюються.

Наприклад, на початку широкої війни ізраїльські партнери нашого благодійного фонду відправили вантажівку з ліками. Поки машина їхала, ми телефонували в клініки, фіксували, що кому потрібно, і потім розвозили у шпиталі для військових, для постраждалих цивільних, для дітей в «Охматдиті». Або ми отримали від наших партнерів допомогу у вигляді аптечок. Ми знали, яка кількість потрібна для «Азову», а решту ми розподіляли на інші підрозділи. Але точно визначити такі речі завчасно — складно. 

Тішить те, що полегшили процедуру ввезення автомобілів для військових. Вони визнаються гуманітарною допомогою і звільняються від оподаткування. Плюс раніше транспортні засоби для фронту завозили та ставили на облік військової частини, а тепер машини можна передавати й напряму тим захисникам із фронту, від яких був запит.

«Впевнена, законотворчі процеси у сфері гуманітарної допомоги триватимуть, адже на це є запит як з боку волонтерів, так і з боку суспільства. Але найважливіше — ці норми повинні не лише запобігати махінаціям, але й відповідати реальним потребам захисників та можливостям волонтерів. Волонтери готові — чекаємо чітких сигналів від держави», — зауважує засновниця благодійного фонду YOUkraine Анна Мурашенко.Більше про особливості допомоги українським захисникам, про підтримку від наших бізнес-партнерів, актуальні зміни в законодавстві, пов’язані з волонтерством, можна прочитати у новій колонці Анни Мурашенко.

About the Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may also like these