Героїчна оборона та легендарні «кіборги»: 20 січня в Україні День пам’яті захисників Донецького аеропорту

«Люди витримали, не витримав бетон». Так кажуть про легендарних «кіборгів», пам’ять яких ми разом з усією Україною вшановуємо сьогодні.

Бої за Донецький аеропорт

22 січня 2015 року українські захисники відійшли з руїн нового терміналу Донецького аеропорту. Його оборона тривала 242 днів — з 26 травня 2014-го. Частина будівель летовища ще деякий час залишалися за українськими силами, тож самі «кіборги» вважають, що оборона тривала 244 дні.

У різний час в аеропорту та розташованому поруч селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних бригад, артилеристи та танкісти та 93-ї окремої механізованої бригади, бійці 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, полку «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» та багато інших.

Під час оборони загинули понад 200 військовиків і більш як 500 були поранені. Багатьох з них згодом відзначили державними нагородами, зокрема і посмертно.

Найкривавішим в обороні Донецького аеропорту став січень. 13 січня після постійних танкових і артобстрілів росіян та бойовиків впала диспетчерська вежа з українським прапором. Далі бої йшли за поверхи останньої вцілілої будівлі.

Тільки з 18 по 21 січня 2015 року через підрив окупантами термінала загинуло 58 «кіборгів». Тож командування вирішило відвести українських військовослужбовців з термінала, який був зруйнований і не придатний для оборони. Адже там не залишилося жодного укріплення, яке б могло захистити від снайперів та танків.

Під час виходу з боями щонайменше 16 військовослужбовців отримали поранення та потрапили у полон терористів, де пережили катування або були вбиті.

«Кіборгами» українських воїнів називали самі бойовики, адже попри нескінченні спроби відібрати контроль над аеропортом, військові не здавали позицій і тримали оборону. 

Пам’ять про оборонців аеропорту у контексті повномасштабної війни

«Сьогодні про кіборгів багато говоритимуть. Про цих незламних, сміливих, непереможних людей. Тоді, майже 10 років тому багато хто думав, що війна лише на сході й нас всіх це не торкнеться. Окупанти пішли далі. Проте оборона Донецького аеропорту ще тоді показала спроможність України давати відсіч, боротися за своє і перемагати», каже Анна Мурашенко, засновниця благодійного фонду YOUkraine.

Після повномасштабного російського вторгнення «кіборги» знову зі зброєю у руках захищають Батьківщину. Хтось загинув у 2022-му та у 2023-му, хтось отримав тяжке поранення. 

«Після Донецького аеропорту історія нашої боротьби поповнилась ще багатьма героїчними сторінками»,додає Анна Мурашенко. — Битва за Маріуполь та оборона «Азовсталі», фортеця Бахмут, оборона Авдіївки, яка нині перемелює особовий склад та техніку ворога… Трагічні втрати, надлюдська сила волі та полон. Багато оборонців залишаються в руках ворога і нині».

Сьогодні Україна дякує героям і продовжує боротьбу. Війна триває і наш обов’язок сьогодні не лише пам’ятати полеглих, а й цінувати живих героїв в окопах та на позиціях, не забувати про тих, хто все ще у полоні та допомагати захисникам усіма силами. 

Пишаємось, пам’ятаємо, боремось разом!

About the Author

You may also like these