Реабілітація та реінтеграція: YOUkraine hub для колишніх полонених та ветеранів розпочинає роботу

Днями колишніх полонених побільшало ще на 100 людей. Додому повернулися воїни ЗСУ, нацгвардійці та прикордонники, більшість із них — захисники Маріуполя та «Азовсталі».

Саме для таких як вони — тих, хто пройшов полон, у Києві запрацював спеціальний хаб, створення якого ініціювали самі ж колишні бранці. 

Ідея YOUkraine hub — простору для безпечного спілкування, взаємопідтримки та допомоги захисникам і захисницям — належить оборонцям Маріуполя. Реалізував цю ідею благодійний фонд YOUkraine. 

«Так сталося, що багато моїх близьких пройшли полон. Я розуміла їхні потреби, їхній біль, максимально намагалася допомагати. Але водночас я розуміла, що ця допомога має бути системною. Так, держава робить багато. Але і люди, які вже мають такий досвід, повинні об’єднуватись. Тому до нашої першої робочої групи увійшли захисники Маріуполя “Нава” та “Дипломат”. Я взяла на себе організацію, а їх попросила подумати, що саме маємо робити, щоб ця робота була ефективною», — розповіла засновниця благодійного фонду YOUkraine Анна Мурашенко. 

Хаб працюватиме за принципом «свої для своїх». Адже для колишніх полонених повернення додому пов’язане з новими випробуваннями: необхідністю фізичного відновлення, соціалізації, налагодження особистого життя у часи війни, розв’язання правових та побутових питань. 

Ініціативу такої допомоги «від своїх для своїх» привітав і представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Богдан Охріменко. Він нагадав, що на сьогодні з полону повернулися 3135 людей.

«Колишнім полоненим багато хто співчуває. Але вони потребують не співчуття, а розуміння та поваги. Сьогодні таких людей чимало і ми працюємо над тим, щоб їх, звільнених, а значить і потенційних відвідувачів цього хабу, було ще більше. Ми намагаємося повернути кожного, хто перебуває у рашистській неволі. Координаційний штаб вітає такі проєкти, будемо максимально допомагати й підтримувати вашу діяльність. У всіх нас єдина мета і ми разом працюємо, щоб ті, хто повернувся з ворожого полону, адаптувалися та соціалізувалися. А на це потрібно чимало часу», — зазначив Богдан Охріменко. 

Хаб потрібен — наголошують і самі колишні бранці. Наприклад, прикордонник Ілля Ільяшенко на позивний «Смурф». 21-річний боєць обороняв Маріуполь і майже 10 місяців пробув у російському полоні.

«Суспільство наразі не підготовлене до повернення полонених та військових з передових позицій. Треба навчати громаду, як поводитися з такими людьми. Я особисто стикався з цим. Якось на концерті мені навіть запропонували пересісти на інше місце. Насправді підтримка дуже важлива, як і цей хаб. Часто, коли мені ні з ким поділитися своїми думками і переживанням, я просто замикаюсь у собі, бо мене не розуміють навіть рідні. Але коли я спілкуюсь з тією ж “Навою”, яка теж повернулася з полону, мені стає легше», — розповів захисник. 

Захисниця «Азовсталі», журналістка та поетеса Валерія «Нава» Суботіна стала директоркою  YOUkraine hub.

«Тут працюватиме потужна команда, зокрема юрист, адвокат, соціальний працівник. Вони будуть консультувати, супроводжувати. План роботи залежатиме від запитів відвідувачів. Сподіваємося, що наш хаб мотивуватиме й інших створювати такі простори у регіонах», — зазначила Валерія «Нава» Суботіна.

З хабом співпрацюватиме ГО «Терапія перемоги»,  що дбає про ментальне та психологічне здоровʼя наших захисників та їхніх близьких/родин. 

Ідею реалізували завдяки соціально відповідальному бізнесу. Приміщення безплатно надала та облаштувала будівельна компанія Really Building, а оперативне фінансування, зокрема оплату роботи фахівців, здійснює логістична компанія Vector.
Дізнатися більше про роботу YOUkraine hub можна тут та за номером телефону +380966824101.

About the Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may also like these