Позбавити захисників зайвих клопотів при взаємодії з державними установами – задача №1 для держави, упевнена засновниця благодійного фонду YOUkraine  Анна Мурашенко

Які права мають військовослужбовці зараз? Наскільки вони дотримуються? Які гарантії є у ветеранів та їхніх родин? Про це йшлося під час заходу  “Права військовослужбовців. Спільні кроки до перемоги”, який організував Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Захід відвідала і засновниця благодійного фонду YOUkraine Анна Мурашенко.

Сьогодні дуже важливо пропрацювати проблемні питання, пов’язані з дотриманням прав українських військових та зрозуміти, хто ж має цим займатися, заявив під час зустрічі уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець. Один із можливих варіантів – запровадження спеціальної посади Військового Омбудсмана. Й зокрема для того, аби розв’язати це питання і необхідні такі зустрічі із владою, військовими та громадськістю.

Йшлося під час заходу і про соціальні гарантії, лікування військових, права їхніх сімей, репатріації військовополонених. З-поміж ключових заяв –  інформація від Міністерства у справах ветеранів. Його представники анонсували створення “єдиного вікна” для військових.  

Благодійний фонд YOUkraine вітає ініціативу зі створення єдиної структури для захисників. Ми впевнені, саме це має стати однією з пріоритетних задач для держави у найближчий час.

Потрібно створити централізовану установу, яка опікуватиметься усіма проблемами наших воїнів. Щоб вони не оббивали пороги кожного відомства окремо.

“Людина, яка повернулася з передової, не повинна проходити всі кола пекла ще й в тилу. Захисники не мають розбиратися, які зони відповідальності у якого міністерства чи відомства. Нам потрібна єдина точка входу для усіх запитів ветеранів. Це може бути окрема інституція, організація чи міжвідомча установа. І цей формат потрібно напрацювати зважаючи на реальні можливості якомога швидше”, – вважає Анна Мурашенко.

Також представники Міноборони, Мінсоцполітики, Мінветеранів, Генштабу, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, громадськості та рідні захисників  долучилися до обговорень прав воїнів та конкретних змін до законодавства України. 

“Щодня кількість захисників, які потребуватимуть допомоги держави, зростає. Маємо уже сьогодні напрацьовувати ефективні механізми їхньої реабілітації, відновлення, повернення до нормального життя в тилу. Маємо також рухатися до унормування статусу військовополонених, адже без цього неможливо забезпечити повноцінний захист їхніх прав”, – додає Анна Мурашенко.

Довідково:

Благодійний фонд YOUkraine опікується питаннями допомоги захисникам та їхнім родинам, реабілітації та відновлення військових, військовополонених та їхніх сімей.

За підтримки компанії-забудовника Really Building, ізраїльської компанії Simple Investment, небайдужих друзів та партнерів Фонд надав допомоги на суму понад 40 мільйонів гривень: квартири військовим, допомога у лікуванні, військове та технічне спорядження, авто, дрони та інше.

About the Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

You may also like these